Mocni w działaniu
Ponad 40 lat na rynku

Jak ocenić potrzeby i dokonać doboru uzdatniania zgodnie z wymaganiami jakości?

Sprężone powietrze w przemyśle spożywczym i napojów

Sprężone powietrze w przemyśle spożywczym i napojów. Jak ocenić potrzeby i dokonać doboru uzdatniania zgodnie z wymaganiami jakości?

Sprężone powietrze jest zwykle wykorzystywane w branży spożywczej w takich procesach, jak napędy maszyn, napełnianie, mieszanie, porcjowanie, sortowanie, transport i pakowanie. Podczas powyższych zadań dochodzi do bezpośredniego lub pośredniego kontaktu między sprężonym powietrzem, a żywnością.

Poniżej przedstawiamy listę zagadnień, które należy rozważyć przy doborze komponentów lub przed modernizacją sieci sprężonego powietrza.

Zapraszamy także do konsultacji ze specjalistami w Pneumat System, którzy oferują pomoc w optymalizacji i przy szczegółowym wyborze urządzeń.


W artykule znajdziesz odpowiedzi na pytania:

  • Na co zwrócić uwagę przy modernizacji instalacji pneumatycznej?

  • Jakie są wymagania klasy ISO do sprężonego powietrza w zależności od zastosowania?

  • Jak dobrać komponenty pneumatyczne do branży spożywczej?


1. Sprężone powietrze – kontakt z żywnością (produktem)?

  • Bezpośrednio

  • Pośrednio


2. Warunki zewnętrzne – otoczenie:

  • Gdzie znajduje się czerpnia powietrza? Wpływ na temp. powietrza zasysanego z otoczenia do sprężarkowni.

  • Potencjalne zanieczyszczenia powietrza zasysanego do sprężarek?

  • Obecność znacznej koncentracji pyłów, gazy spalinowe, ruch drogowy, gazy emitowane przez firmy produkcyjne zlokalizowane w pobliżu?

Spręzone powietrze wykorzystywane w przemyśle spożywczym

3. Lokalizacja sprężarkowni:

  • W budynku produkcyjnym?

  • W oddzielnym budynku, w oddaleniu od hali produkcyjnej?

  • Zasilanie z jednej, centralnej sprężarkowni?


Elementy instalacji pneumatycznej w branży przemysłowej

4. Sprężarka:

  • Rodzaj sprężarek/sprężarki: typ, ciśnienie robocze, czy smarowana olejem – bezolejowa, jej parametry robocze, stan techniczny.

  • Jakie sprężarki i uzdatnianie były użytkowane wcześniej?

  • Charakter zapotrzebowania na spr. powietrze (stałe / zmienne) przez maszyny?

  • Przewidywane zmiany / powiększenie zapotrzebowania na sprężone powietrze?


5. Zbiorniki ciśnieniowe:

  • Stan techniczny (korozja?)

  • Miejsce zainstalowania (wewnątrz /na zewnątrz oraz przed lub za stacją osuszania)

  • Spusty kondensatu?


6. Sieć sprężonego powietrza:

  • Stan techniczny (korozja , nieszczelności, zanieczyszczenia)

  • Konfiguracja (długość, średnica, materiał, kształt, przebieg: w hali / odcinki na zewnątrz?)


7. Temperatura otoczenia - w miejscach odbioru

  • Sprężone powietrze użytkowane w temp. ok. 0-4℃ lub niższej?


8. Klasa jakości sprężonego powietrza:

  • Czy wysoka klasa wg ISO 8573 jest niezbędna dla wszystkich urządzeń w zakładzie?

  • Przykładowe zalecenia przedstawia poniższa tabela (na przykładzie filtracji Beko Technologies):

Klasy jakości sprężonego powietrza

9. Układ uzdatniania:

Schemat uzdatniania powietrza

Przykładowe wymagania jakości powietrza zależnie – Klasy ISO zależnie od zastosowań:


ZastosowanieKlasa ISO
PyłH2OOlej
Urządzenia pakujące433
Siłowniki układów pneumatycznych335
Silniki pneumatyczne33 - 13

ZastosowanieKlasa ISO
PyłH2OOlej
Precyzyjne regulatory ciśnienia323
Produkcja żywności i napojów26 - 31
Transport pneumatyczny234
Aparaty i urządzenia pneumatyczne233
Układy sterowania pneumatycznego223
Łożyska pneumatyczne223
Turbiny powietrzne223
Produkcja materiałów fotograficznych111
Przemysł farmaceutyczny111
Produkcja półprzewodników111

2022-10-17

Pneumat

Specjalista ds. osuszania i filtracji

Autor:
Krzysztof Kornacki
Specjalista ds.
osuszania i filtracji

Specjalista ds. osuszania i filtracji

Autor:
Krzysztof Kornacki
Specjalista ds.
osuszania i filtracji