Mocni w działaniu
Zamów do 16:00, a produkty dostępne na dzisiaj wyślemy tego samego dnia
Ponad 40 lat na rynku

Zawory bezpieczeństwa dla przemysłu spożywczego

Zastosowanie zaworów bezpieczeństwa w branży mleczarskiej, napojów
Opublikowano: 2025-06-10 08:47:42

Szczególnie wysokie wymagania stawiane są systemom w sektorze spożywczym i farmaceutycznym w odniesieniu do możliwości czyszczenia powierzchni mających kontakt z medium. Aby spełnić najwyższe wymagania również w tym zakresie, GOETZE nadało najwyższy priorytet właśnie tym wymaganiom podczas opracowywania zaworów bezpieczeństwa. Nasi inżynierowie zwrócili szczególną uwagę na brak szczelin w konstrukcji. Czy to w obszarze wlotu zaworu, czy w mocowaniu wszystkich części elastomerowych.

Goetze jest również partnerem w zakresie bezpieczeństwa w wymagającym obszarze produkcji żywności. Znana jakość produktów i rozległe certyfikaty idą w parze również tutaj i zapewniają, że bezproblemowe użytkowanie, nawet w wymagających warunkach czyszczenia i środowiskowych, jest zawsze gwarantowane.


Higieniczna czystość spełniająca najwyższe wymagania

Bezpieczeństwo i higiena - ręka w rękę

Seria 4020 to specjalnie zoptymalizowany zawór bezpieczeństwa do zastosowań higienicznych, który mimo niewielkich rozmiarów charakteryzuje się znaczną wydajnością przedmuchu. Zawór jest zoptymalizowany do użytku z aseptycznymi higienicznymi połączeniami na wlocie i wylocie.

Zawór bezpieczeństwa Goetze Seria 4020 – zoptymalizowany do zastosowań higienicznych

Seria 4020

Nawet w wersji standardowej, powierzchnie stykające się z medium mają zoptymalizowaną chropowatość Ra max. 0,75 µm i są polerowane mechanicznie. Zoptymalizowana chropowatość Ra max. 0,375 µm jest również dostępna jako opcja. Ze względu na łatwą w konserwacji konstrukcję, wszystkie uszczelki mające kontakt z medium można wymienić w kilku prostych krokach i bez niszczenia uszczelnienia. Oczywiście zawory mogą być również sterylizowane w autoklawie.

Zawory bezpieczeństwa Goetze Seria 4040 i 4060

Wiele zalet - optymalne czyszczenie dla procesów higienicznych i aseptycznych

Zawory bezpieczeństwa z serii 4040 i 4060 charakteryzują się wyjątkowo niską przestrzenią martwą, co konsekwentnie zapobiega powstawaniu mikrobiologicznych miejsc niebezpiecznych i zanieczyszczeń. Montowane kołnierzowo bezpośrednio na zbiorniku lub rurociągu, te aseptyczne lub higieniczne zawory bezpieczeństwa zapewniają optymalne czyszczenie wlotu zaworu. Dzięki elastomerowej membranie przepływ zmienia się tylko minimalnie w porównaniu z mieszkiem.

Etapy procesu CIP (płukanie, detergenty, płukanie gorącą wodą, kwas)

Wszystkie nasze bezszwowe, zoptymalizowane pod kątem przepływu i higieniczne zawory bezpieczeństwa są całkowicie autoklawowalne i można je zdemontować do czyszczenia w zaledwie kilku krokach i bez niszczenia uszczelnienia.


Zastosowanie w branży napojów: produkcja wody kokosowej - sterylne napełnianie napoju wodą kokosową.

echnicznie bezbłędna ekstrakcja wody kokosowej dzięki zaworom Goetze

Egzotyczny napój gaszący pragnienie powstaje z niedojrzałego zielonego kokosa. Przezroczysty lub lekko mętny napój ma bardzo wysoką zawartość potasu i dlatego może dorównywać zwykłym napojom sportowym.

Goetze - bezpieczeństwo w produkcji żywności oraz napojów

Orzech otwarty - sok wylatuje. Brzmi prosto, ale tak nie jest, ponieważ technicznie bezbłędny i higieniczny proces napełniania jest niezbędny dla najlepszej jakości. Egzotyczny napój gaszący pragnienie jest wytwarzany z jeszcze niedojrzałego zielonego orzecha kokosowego. Przezroczysty lub lekko mętny napój ma bardzo wysoką zawartość potasu, dzięki czemu może konkurować ze zwykłymi napojami sportowymi. Aplikacja wykorzystująca rozwiązania Goetze pozwala na bezpieczną ekstrakcje wody kokosowej.

Linia produkcyjna do sterylnego napełniania butelek wodą kokosową

Mamy gotowe, wydajne i łatwe do czyszczenia kombinacje zaworów do systemów napełniania - nasze zawory bezpieczeństwa serii 6420 do cieczy i do ochrony pomp, w połączeniu z serią 4000:

  • bardzo wysoka wydajność w zastosowaniach parowych

  • wysokie wymagania dotyczące możliwości czyszczenia

  • konstrukcja bez martwej przestrzeni

  • zastosowania w czystych usługach

Higieniczny zawór bezpieczeństwa Goetze

Zastosowanie zaworów bezpieczeństwa do podgrzewania mleka w instalacjach UHT

Zapewnienie najwyższej jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywności ma ogromne znaczenie, tym bardziej że czystość i higiena w produkcji sosów sałatkowych i deserów są najważniejsze.

Ochrona procesu przetwarzania mleka jest szczególnie istotna w mleczarniach. Również w tym przypadku wyzwania związane z wyborem odpowiedniego zaworu bezpieczeństwa i obszerne certyfikaty idą w parze, zapewniając płynne działanie przez cały czas, nawet w wymagających warunkach czyszczenia i środowiskowych.


Instalacja UHT do przetwarzania mleka
Zawór bezpieczeństwa Goetze działający w środowisku pary

Hybrydowe rozwiązanie zapewniające maksymalną higienę

UHT to skrót od „Ultra High Temperature” lub „Ultra Heat Treatment”. Mówiąc o mleku UHT, mamy na myśli mleko przetwarzane w bardzo wysokich temperaturach (co najmniej 135°C). Mleko jest podgrzewane do wysokiej temperatury w krótkim czasie, utrzymywane w tej wysokiej temperaturze przez kilka sekund, a następnie szybko schładzane. Proces ten zabija wszystkie mikroorganizmy w surowym mleku. Mleko UHT jest zatem znane również jako mleko o przedłużonej trwałości lub mleko H. Aseptyczna konstrukcja zaworu bezpieczeństwa z serii 451 jest stosowana w systemie ogrzewania Asepto (instalacja UHT). Zawór ten ma kluczowe znaczenie dla zabezpieczenia podstawowego procesu - przetwarzania mleka. Szczególną cechą tego zaworu jest jego aseptyczna konstrukcja z zaciskiem na wlocie i ciągłym płaskim uszczelnieniem. Opcja wewnętrznego czyszczenia bez podnoszenia uszczelki umożliwia ciągłą zgodność z wysokimi standardami higieny bez przerywania procesów produkcyjnych.


Metody czyszczenia instalacji UHT i zaworu bezpieczeństwa

Aby zminimalizować czas przestoju podczas długich cykli produkcyjnych, można przeprowadzić pośrednie czyszczenie aseptyczne w celu usunięcia osadów mleka (zanieczyszczeń) bez wpływu na warunki aseptyczne. Procedura czyszczenia w obiegu zamkniętym (CIP), która jest przeprowadzana po każdym cyklu produkcyjnym, obejmuje takie etapy jak płukanie wstępne, czyszczenie detergentem, płukanie gorącą wodą i czyszczenie kwasem. Proces ten zapewnia dokładne czyszczenie i gwarantuje zgodność z wysokimi standardami higieny. Aseptyczna konfiguracja zaworu bezpieczeństwa jest rozwiązaniem hybrydowym, stosowanym w szczególności tam, gdzie obowiązują surowe wymagania w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności.

Proces przetwarzania mleka UHT
Zawór bezpieczeństwa Goetze dla higieny

Zawór bezpieczeństwa 451 jest ogólnie dostępny w różnych rozmiarach od DN15 do DN32 i może być wyposażony we wszystkie przyłącza wymagane w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

Dokumenty certyfikacyjne i logo firmy Goetze
Zawór bezpieczeństwa zamontowany w linii produkcyjnej mleka
Ochrona procesu przetwarzania mleka: zawory bezpieczeństwa w mleczarniach
Doradca ds.techniczno-handlowych

Autor:
Magdalena Skotnica
Doradca ds.
techniczno-handlowych
Pneumat.

Doradca ds.techniczno-handlowych

Autor:
Magdalena Skotnica
Doradca ds.
techniczno-handlowych
Pneumat.



Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do największej pneumatycznej bazy wiedzy!


Zyskaj dostęp do najnowszych artykułów, informacji o nadchodzących targach, wydarzeniach i mobilnych szkoleniach oraz promocjach w naszym sklepie internetowym!