- Zastosowanie zaworów bezpieczeństwa w branży mleczarskiej, napojów
Zawory bezpieczeństwa dla przemysłu spożywczego
Szczególnie wysokie wymagania stawiane są systemom w sektorze spożywczym i farmaceutycznym w odniesieniu do możliwości czyszczenia powierzchni mających kontakt z medium. Aby spełnić najwyższe wymagania również w tym zakresie, GOETZE nadało najwyższy priorytet właśnie tym wymaganiom podczas opracowywania zaworów bezpieczeństwa. Nasi inżynierowie zwrócili szczególną uwagę na brak szczelin w konstrukcji. Czy to w obszarze wlotu zaworu, czy w mocowaniu wszystkich części elastomerowych.
Goetze jest również partnerem w zakresie bezpieczeństwa w wymagającym obszarze produkcji żywności. Znana jakość produktów i rozległe certyfikaty idą w parze również tutaj i zapewniają, że bezproblemowe użytkowanie, nawet w wymagających warunkach czyszczenia i środowiskowych, jest zawsze gwarantowane.
Higieniczna czystość spełniająca najwyższe wymagania
Bezpieczeństwo i higiena - ręka w rękę
Seria 4020 to specjalnie zoptymalizowany zawór bezpieczeństwa do zastosowań higienicznych, który mimo niewielkich rozmiarów charakteryzuje się znaczną wydajnością przedmuchu. Zawór jest zoptymalizowany do użytku z aseptycznymi higienicznymi połączeniami na wlocie i wylocie.

Seria 4020
Nawet w wersji standardowej, powierzchnie stykające się z medium mają zoptymalizowaną chropowatość Ra max. 0,75 µm i są polerowane mechanicznie. Zoptymalizowana chropowatość Ra max. 0,375 µm jest również dostępna jako opcja. Ze względu na łatwą w konserwacji konstrukcję, wszystkie uszczelki mające kontakt z medium można wymienić w kilku prostych krokach i bez niszczenia uszczelnienia. Oczywiście zawory mogą być również sterylizowane w autoklawie.

Wiele zalet - optymalne czyszczenie dla procesów higienicznych i aseptycznych
Zawory bezpieczeństwa z serii 4040 i 4060 charakteryzują się wyjątkowo niską przestrzenią martwą, co konsekwentnie zapobiega powstawaniu mikrobiologicznych miejsc niebezpiecznych i zanieczyszczeń. Montowane kołnierzowo bezpośrednio na zbiorniku lub rurociągu, te aseptyczne lub higieniczne zawory bezpieczeństwa zapewniają optymalne czyszczenie wlotu zaworu. Dzięki elastomerowej membranie przepływ zmienia się tylko minimalnie w porównaniu z mieszkiem.

Wszystkie nasze bezszwowe, zoptymalizowane pod kątem przepływu i higieniczne zawory bezpieczeństwa są całkowicie autoklawowalne i można je zdemontować do czyszczenia w zaledwie kilku krokach i bez niszczenia uszczelnienia.
Zastosowanie w branży napojów: produkcja wody kokosowej - sterylne napełnianie napoju wodą kokosową.

Egzotyczny napój gaszący pragnienie powstaje z niedojrzałego zielonego kokosa. Przezroczysty lub lekko mętny napój ma bardzo wysoką zawartość potasu i dlatego może dorównywać zwykłym napojom sportowym.

Orzech otwarty - sok wylatuje. Brzmi prosto, ale tak nie jest, ponieważ technicznie bezbłędny i higieniczny proces napełniania jest niezbędny dla najlepszej jakości. Egzotyczny napój gaszący pragnienie jest wytwarzany z jeszcze niedojrzałego zielonego orzecha kokosowego. Przezroczysty lub lekko mętny napój ma bardzo wysoką zawartość potasu, dzięki czemu może konkurować ze zwykłymi napojami sportowymi. Aplikacja wykorzystująca rozwiązania Goetze pozwala na bezpieczną ekstrakcje wody kokosowej.

Mamy gotowe, wydajne i łatwe do czyszczenia kombinacje zaworów do systemów napełniania - nasze zawory bezpieczeństwa serii 6420 do cieczy i do ochrony pomp, w połączeniu z serią 4000:
bardzo wysoka wydajność w zastosowaniach parowych
wysokie wymagania dotyczące możliwości czyszczenia
konstrukcja bez martwej przestrzeni
zastosowania w czystych usługach

Zastosowanie zaworów bezpieczeństwa do podgrzewania mleka w instalacjach UHT
Zapewnienie najwyższej jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywności ma ogromne znaczenie, tym bardziej że czystość i higiena w produkcji sosów sałatkowych i deserów są najważniejsze.
Ochrona procesu przetwarzania mleka jest szczególnie istotna w mleczarniach. Również w tym przypadku wyzwania związane z wyborem odpowiedniego zaworu bezpieczeństwa i obszerne certyfikaty idą w parze, zapewniając płynne działanie przez cały czas, nawet w wymagających warunkach czyszczenia i środowiskowych.


Hybrydowe rozwiązanie zapewniające maksymalną higienę
UHT to skrót od „Ultra High Temperature” lub „Ultra Heat Treatment”. Mówiąc o mleku UHT, mamy na myśli mleko przetwarzane w bardzo wysokich temperaturach (co najmniej 135°C). Mleko jest podgrzewane do wysokiej temperatury w krótkim czasie, utrzymywane w tej wysokiej temperaturze przez kilka sekund, a następnie szybko schładzane. Proces ten zabija wszystkie mikroorganizmy w surowym mleku. Mleko UHT jest zatem znane również jako mleko o przedłużonej trwałości lub mleko H. Aseptyczna konstrukcja zaworu bezpieczeństwa z serii 451 jest stosowana w systemie ogrzewania Asepto (instalacja UHT). Zawór ten ma kluczowe znaczenie dla zabezpieczenia podstawowego procesu - przetwarzania mleka. Szczególną cechą tego zaworu jest jego aseptyczna konstrukcja z zaciskiem na wlocie i ciągłym płaskim uszczelnieniem. Opcja wewnętrznego czyszczenia bez podnoszenia uszczelki umożliwia ciągłą zgodność z wysokimi standardami higieny bez przerywania procesów produkcyjnych.
Metody czyszczenia instalacji UHT i zaworu bezpieczeństwa
Aby zminimalizować czas przestoju podczas długich cykli produkcyjnych, można przeprowadzić pośrednie czyszczenie aseptyczne w celu usunięcia osadów mleka (zanieczyszczeń) bez wpływu na warunki aseptyczne. Procedura czyszczenia w obiegu zamkniętym (CIP), która jest przeprowadzana po każdym cyklu produkcyjnym, obejmuje takie etapy jak płukanie wstępne, czyszczenie detergentem, płukanie gorącą wodą i czyszczenie kwasem. Proces ten zapewnia dokładne czyszczenie i gwarantuje zgodność z wysokimi standardami higieny. Aseptyczna konfiguracja zaworu bezpieczeństwa jest rozwiązaniem hybrydowym, stosowanym w szczególności tam, gdzie obowiązują surowe wymagania w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności.


Zawór bezpieczeństwa 451 jest ogólnie dostępny w różnych rozmiarach od DN15 do DN32 i może być wyposażony we wszystkie przyłącza wymagane w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.




Autor:
Magdalena Skotnica
Doradca ds.
techniczno-handlowych
Pneumat.

Autor:
Magdalena Skotnica
Doradca ds.
techniczno-handlowych
Pneumat.
Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do największej pneumatycznej bazy wiedzy!
Zyskaj dostęp do najnowszych artykułów, informacji o nadchodzących targach, wydarzeniach i mobilnych szkoleniach oraz promocjach w naszym sklepie internetowym!