Mocni w działaniu
Zamów do 16:00, a produkty dostępne na dzisiaj wyślemy tego samego dnia
Ponad 40 lat na rynku

Suszenie jabłek przed procesem woskowania dzięki zastosowaniu noża powietrznego i dmuchawy bocznokanałowej

Case Study - Jak zoptymalizowaliśmy proces osuszania jabłek w sortowni owoców?
Opublikowano: 2025-12-02 09:48:10
Aktualizacja: 2025-12-02 09:51:45

W jednej z dużych sortowni owoców na południu Polski każdego dnia tysiące jabłek przechodzą przez skomplikowany proces selekcji, mycia i przygotowania do dalszej dystrybucji. Choć linia działała sprawnie, jeden pozornie drobny element otoczenia regularnie zakłócał pracę całego zakładu – wilgoć. Po umyciu, jabłka trafiały do sekcji woskowania. Jednak ich powierzchnia wciąż pozostawała mokra. Zacieki, nierówna powłoka i częste odrzuty jakościowe powodowały realne straty finansowe. Dopiero wdrożenie prostego, ale skutecznego rozwiązania pozwoliło przywrócić płynność linii i to bez konieczności przebudowy całego procesu.


Nóż powietrzny i dmuchawa bocznokanałowa w sortowni owoców

Dlaczego osuszanie jabłek jest tak ważne?

W procesie przygotowania jabłek do sprzedaży detalicznej i eksportu kluczowe jest równe, estetyczne nałożenie wosku, który zabezpiecza skórkę, wydłuża trwałość produktu i poprawia jego wygląd. Nawet niewielka ilość wody na powierzchni owocu uniemożliwia prawidłowe przyleganie wosku, prowadząc do:

  • smug i zacieków,

  • odpadów produkcyjnych,

  • większego zużycia środka woskowego,

  • reklamacji od odbiorców.

Dmuchawa bocznokanaółowa do osuszania owoców

W sortowni jabłka trafiały na linię woskowania z nadmiarem wilgoci, ponieważ odcinek między myciem a powlekaniem był zbyt krótki, by owoce mogły samoczynnie wyschnąć. Próby rozwiązania problemu wentylatorami czy spowalnianiem taśmy nie dawały żadnych efektów.

Zastany proces:

  • Jabłka po myciu kierowane są bezpośrednio na przenośnik prowadzący do sekcji woskowania.

  • Naturalne odparowanie wody jest niemożliwe ze względu na krótki dystans i dużą prędkość linii.

  • Próby suszenia wentylatorami są niewystarczające – powietrze rozprasza wodę, ale jej nie usuwa.

  • Efektem są częste odrzuty, nierówne pokrycie woskiem i spadki jakości produktu finalnego.


Usprawniony proces:

Po audycie technicznym zaproponowaliśmy zastosowanie rozwiązania stosowanego w branży spożywczej na całym świecie – zintegrowanego systemu szybkiego osuszania strumieniem powietrza.


Wdrożone produkty:

  • Dmuchawa bocznokanałowa (3 kW – SC631MF3.0T)

  • Nóż powietrzny niskociśnieniowy pod dmuchawę (850 mm – ACLAMA850SX)

Widok kurtyny powietrza otaczającej jabłko

Zestaw został dopasowany do szerokości przenośnika oraz prędkości linii. Nóż powietrzny do dmuchawy tworzy równą, silną kurtynę powietrza, która usuwa wodę z całej powierzchni jabłka – szybko, higienicznie i bezkontaktowo. System został zamontowany bez konieczności przerabiania linii produkcyjnej i w pełni zintegrowany z istniejącą infrastrukturą.

Dmuchawa bocznokanałowa - niski koszt pracy i skuteczny odmuch do suszenia jabłek
Nóż powietrzny, który tworzy równą, silną kurtynę powietrza do szybkiego suszenia

Dzięki implementacji zestawu udało się osiągać:

  • 100% usunięcia wody z powierzchni jabłek,

  • 0 smug i zacieków podczas woskowania,

  • mniej odrzutów jakościowych,

  • wzrost wydajności linii (nie trzeba jej już spowalniać),

  • niższe zużycie wosku dzięki równomiernemu pokryciu owoców,

  • większa powtarzalność procesu,

  • brak potrzebnej obsługi manualnej.

To prosty, bezpieczny i higieniczny sposób na usprawnienie krytycznego etapu produkcji, który przyniósł zakładowi wymierne i natychmiastowe efekty.

Brak odrzutów
i strat

Wysoka
jakość produktu

Eliminacja
zatorów produkcyjnych

Oszczędność
środków woskowych

Niższe koszty
energii i utrzymania

Łatwa integracja
z istniejącą instalacją


Gdzie jeszcze sprawdzi się to rozwiązanie?

Technologia noży powietrznych i dmuchaw bocznokanałowych ma szerokie zastosowanie:

  • przemysł spożywczy – suszenie warzyw, owoców, butelek, tacek, pojemników,

  • farmacja i kosmetyki – osuszanie i oczyszczanie opakowań,

  • automotive – usuwanie chłodziw i wody z komponentów,

  • cementownie - usuwanie pyłu i oczyszczanie elementów produkcyjnych,

  • drukarnie przemysłowe – szybkie suszenie powierzchni i usuwanie pyłu, resztek po docinaniu.

To rozwiązanie odpowiada na wysokie wymagania dotyczące higieny oraz zapewnia pełną powtarzalność procesu, dlatego sprawdzi się w wielu zakładach spożywczych i produkcyjnych.


Inżynier sprzedaży

Jakub Gromkowski
Category Manager
Technika próżniowa

Komentarz eksperta:

Zastosowany rozwiązanie z użyciem dmuchawy boczno-kanałowej oraz noża niskociśnieniowego zapewnia skuteczny, mocny odmuch (który dodatkowo można regulować, poprzez manualną regulację szczeliny, jak również zmieniając obroty dmuchawy). Koszt godzinnej pracy tego stanowiska to tylko ok 3 zł. więc w porównaniu do rozwiązań z użyciem noża na sprężone powietrze, dla tej samej długości szczeliny noża, koszt pracy jest kilkukrotnie niższy.


Młodszy Inżynier Sprzedaży

Autor:
Adam Dereń
Młodszy Inżynier Sprzedaży
Pneumat.

Młodszy Inżynier Sprzedaży

Autor:
Adam Dereń
Młodszy Inżynier Sprzedaży
Pneumat.



Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do największej pneumatycznej bazy wiedzy!


Zyskaj dostęp do najnowszych artykułów, informacji o nadchodzących targach, wydarzeniach i mobilnych szkoleniach oraz promocjach w naszym sklepie internetowym!