- Case Study – oczyszczanie i suszenie taśmociągu w zakładzie spożywczym z wykorzystaniem noży powietrznych i dmuchawy bocznokanałowej
Czystość i higiena w produkcji mrożonek – optymalizacja w przetwórstwie owoców i warzyw
W zakładach spożywczych kluczowe znaczenie ma czystość i higiena procesów. Każdy element linii produkcyjnej musi być odpowiednio przygotowany przed kolejnymi etapami, szczególnie w strefach przetwarzania produktów spożywczych. Czyszczenie i osuszanie taśmociągu, na którym transportowane są produkty często wymaga dużych nakładów sprężonego powietrza, a niewłaściwie dobrane rozwiązanie bywa zawodne i niedokładne. Przeczytaj moje Case Study, w którym opisuję, jak pomogliśmy jednemu z naszych klientów zwiększyć wydajność procesów i zaoszczędzić sprężone powietrze.

W jednym z zakładów przemysłu spożywczego, zajmującym się produkcją mrożonek, pojawił się problem z utrzymaniem wydajności i skuteczności procesu oczyszczania taśmy produkcyjnej. W zakładzie zaczynało również brakować sprężonego powietrza do zasilenia maszyn i urządzeń pneumatycznych. Wdrożyliśmy rozwiązanie, które zwiększyło wydajność procesu i pozwoliło zaoszczędzić powietrze.

Zastany proces:
W zakładzie przetwarza się żywność, w tym owoce i warzywa.
W ramach procesu produkty transportowane są za pomocą przenośnika taśmowego.
Taśmociąg po zakończeniu procesu musi być dokładnie oczyszczony z resztek żywności (np. ziaren kukurydzy), a następnie osuszony.
Oba procesy - oczyszczanie i suszenie – realizowane są za pomocą różnego rodzaju dysz powietrznych zasilanych w sprężone powietrze z instalacji pneumatycznej.
Rozwiązanie to nie zapewnia wystarczającej siły odmuchu, a jednocześnie generuje wysokie zużycie powietrza, którego w dodatku zaczyna brakować w zakładzie, sprężarkownia jest mocno obciążona.
Usprawniony proces:
Po analizie całego procesu zaproponowaliśmy rozwiązanie oparte na nożach powietrznych ACLAMA i dmuchawie bocznokanałowej z serii S.C. o dużej wydajności przepływu. System został tak skonfigurowany, aby umożliwić równomierny i silny odmuch na całej szerokości taśmy, bez konieczności korzystania z sieci sprężonego powietrza. Dzięki temu możliwe było odciążenie sprężarkowni oraz uzyskanie wyższej efektywności procesu przy znacznie mniejszym koszcie eksploatacyjnym.

Nowe rozwiązanie zapewniło wysoką skuteczność osuszania i oczyszczania taśmy - niezależnie od rodzaju przetwarzanych produktów. Dzięki dużej mocy dmuchawy powietrze dociera do całej powierzchni taśmy, usuwając nawet drobne resztki żywności. Dodatkowo klient nie musi już korzystać z zasobów sprężonego powietrza, co przełożyło się na odciążenie sprężarkowni i niższe zużycie energii. Proces stał się bardziej stabilny i przewidywalny, a urządzenia pracują bez konieczności częstej ingerencji, serwisu.
✓
Zwiększona
wydajność
✓
Właściwy
dobór
✓
Oszczędne
rozwiązanie
✓
Stabilna praca
i mniejsze zużycie komponentów

Jakub Gromkowski
Category Manager
Technika próżniowa
Komentarz eksperta:
Zastosowanie noży powietrznych zasilanych dmuchawą bocznokanałową to rozwiązanie, które pozwala znacząco obniżyć zużycie sprężonego powietrza do przedmuchu lub suszenia. W tego typu aplikacjach liczy się stabilność przepływu, równomierne działanie i bezpieczeństwo, a właśnie te cechy zapewniają dmuchawy bocznokanałowe w połączeniu z odpowiednio dobranymi nożami.
Gdzie jeszcze sprawdzi się to rozwiązanie?
System z nożami powietrznymi ACLAMA i dmuchawą bocznokanałową z serii S.C. doskonale sprawdza się wszędzie tam, gdzie wymagany jest silny odmuch o dużym przepływie, a korzystanie ze sprężonego powietrza jest niemożliwe lub nieopłacalne. Im dłuższa sumaryczna szczelina odmuchu noża niskociśnieniowego, tym większa oszczędność energii w porównaniu do noża na sprężone powietrze. Nóż powietrzny do dmuchaw jest niskociśnieniowy i posiada regulację szczeliny w zakresie ok 0,5-4mm. Długość noży zawiera się w przedziale od ok 100 mm do 3000 mm. Standardowe wersje są wykonane z aluminium, a jako opcja dostępne jest wykonanie ze stali nierdzewnej. Dmuchawę napędzającą nóż powietrzny można podłączyć z falownikiem, zmieniającym jej wydajność. Rozwiązanie polecane jest dla przemysłu spożywczego, przetwórstwa warzyw i owoców, przemysłu automotive, przemysłu kosmetycznego, przemysłu opakowaniowego, mycia i suszenia w innych branżach i wszystkich innych aplikacjach, w których wymagany jest skuteczny odmuch.

Przemysł
automotive

Przemysł
spożywczy

Mycie
i suszenie

Przemysł
kosmetyczny

Przemysł
opakowaniowy
Może zainteresuje Cię podobny temat:
Projekt infrastruktury i modernizacja instalacji sprężonego powietrza w cukrowni
Automatyzacja sortowania, dokręcania, zamykania butelek w rozlewni
Kontrola zużycia sprężonego powietrza w celu oszczędności, efektywności energetycznej
Przenoszenie, transport opakowań foliowych za pomocą układu podciśnienia, robota próżniowego
Automatyzacja nanoszenia oleju na formy do pieczenia w piekarniach przemysłowych
Transport płynnej czekolady – usprawniony proces produkcji wyrobów czekoladowych
Modernizacja instalacji pneumatycznej – inwentaryzacja sieci sprężonego powietrza
Optymalizacja zużycia powietrza wykorzystywanego do natleniania basenu z rybami
Podnoszenie przenośnika taśmowego za pomocą siłownika z zaworami blokującymi
Osuszanie butelek przed rozlewem, etykietowaniem w branży napojów
Jak zautomatyzować proces naciągania siatki wędliniarskiej na rurę?
Wymiana elektrozaworów - eliminacja, unikanie awarii w zakładzie spożywczym, branży spożywczej

Autor:
Aleksander Pulzin
Inżynier Sprzedaży
Pneumat.

Autor:
Aleksander Pulzin
Inżynier Sprzedaży
Pneumat.
Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do największej pneumatycznej bazy wiedzy!
Zyskaj dostęp do najnowszych artykułów, informacji o nadchodzących targach, wydarzeniach i mobilnych szkoleniach oraz promocjach w naszym sklepie internetowym!