Mocni w działaniu
Zamów do 16:00, a produkty dostępne na dzisiaj wyślemy tego samego dnia
Ponad 40 lat na rynku

Czystość i higiena w produkcji mrożonek – optymalizacja w przetwórstwie owoców i warzyw

Case Study – oczyszczanie i suszenie taśmociągu w zakładzie spożywczym z wykorzystaniem noży powietrznych i dmuchawy bocznokanałowej
Opublikowano: 2025-11-13 12:22:34
Aktualizacja: 2025-11-13 12:32:10

W zakładach spożywczych kluczowe znaczenie ma czystość i higiena procesów. Każdy element linii produkcyjnej musi być odpowiednio przygotowany przed kolejnymi etapami, szczególnie w strefach przetwarzania produktów spożywczych. Czyszczenie i osuszanie taśmociągu, na którym transportowane są produkty często wymaga dużych nakładów sprężonego powietrza, a niewłaściwie dobrane rozwiązanie bywa zawodne i niedokładne. Przeczytaj moje Case Study, w którym opisuję, jak pomogliśmy jednemu z naszych klientów zwiększyć wydajność procesów i zaoszczędzić sprężone powietrze.


Higiena produkcji mrożonek

W jednym z zakładów przemysłu spożywczego, zajmującym się produkcją mrożonek, pojawił się problem z utrzymaniem wydajności i skuteczności procesu oczyszczania taśmy produkcyjnej. W zakładzie zaczynało również brakować sprężonego powietrza do zasilenia maszyn i urządzeń pneumatycznych. Wdrożyliśmy rozwiązanie, które zwiększyło wydajność procesu i pozwoliło zaoszczędzić powietrze.

Sprawdź jak usprawniliśmy proces w zakładzie przemysłowym z wykorzystaniem noży powietrznych i dmuchawy bocznokanałowej

Zastany proces:

  • W zakładzie przetwarza się żywność, w tym owoce i warzywa.

  • W ramach procesu produkty transportowane są za pomocą przenośnika taśmowego.

  • Taśmociąg po zakończeniu procesu musi być dokładnie oczyszczony z resztek żywności (np. ziaren kukurydzy), a następnie osuszony.

  • Oba procesy - oczyszczanie i suszenie – realizowane są za pomocą różnego rodzaju dysz powietrznych zasilanych w sprężone powietrze z instalacji pneumatycznej.

  • Rozwiązanie to nie zapewnia wystarczającej siły odmuchu, a jednocześnie generuje wysokie zużycie powietrza, którego w dodatku zaczyna brakować w zakładzie, sprężarkownia jest mocno obciążona.


Usprawniony proces:

Po analizie całego procesu zaproponowaliśmy rozwiązanie oparte na nożach powietrznych ACLAMA i dmuchawie bocznokanałowej z serii S.C. o dużej wydajności przepływu. System został tak skonfigurowany, aby umożliwić równomierny i silny odmuch na całej szerokości taśmy, bez konieczności korzystania z sieci sprężonego powietrza. Dzięki temu możliwe było odciążenie sprężarkowni oraz uzyskanie wyższej efektywności procesu przy znacznie mniejszym koszcie eksploatacyjnym.

Noże powietrzne i dmuchawy bocznokanałowe do oczyszczania taśmy produkcyjnej

Nowe rozwiązanie zapewniło wysoką skuteczność osuszania i oczyszczania taśmy - niezależnie od rodzaju przetwarzanych produktów. Dzięki dużej mocy dmuchawy powietrze dociera do całej powierzchni taśmy, usuwając nawet drobne resztki żywności. Dodatkowo klient nie musi już korzystać z zasobów sprężonego powietrza, co przełożyło się na odciążenie sprężarkowni i niższe zużycie energii. Proces stał się bardziej stabilny i przewidywalny, a urządzenia pracują bez konieczności częstej ingerencji, serwisu.

Zwiększona
wydajność

Właściwy
dobór

Oszczędne
rozwiązanie

Stabilna praca
i mniejsze zużycie komponentów

Inżynier sprzedaży

Jakub Gromkowski
Category Manager
Technika próżniowa

Komentarz eksperta:

Zastosowanie noży powietrznych zasilanych dmuchawą bocznokanałową to rozwiązanie, które pozwala znacząco obniżyć zużycie sprężonego powietrza do przedmuchu lub suszenia. W tego typu aplikacjach liczy się stabilność przepływu, równomierne działanie i bezpieczeństwo, a właśnie te cechy zapewniają dmuchawy bocznokanałowe w połączeniu z odpowiednio dobranymi nożami.


Gdzie jeszcze sprawdzi się to rozwiązanie?

System z nożami powietrznymi ACLAMA i dmuchawą bocznokanałową z serii S.C. doskonale sprawdza się wszędzie tam, gdzie wymagany jest silny odmuch o dużym przepływie, a korzystanie ze sprężonego powietrza jest niemożliwe lub nieopłacalne. Im dłuższa sumaryczna szczelina odmuchu noża niskociśnieniowego, tym większa oszczędność energii w porównaniu do noża na sprężone powietrze. Nóż powietrzny do dmuchaw jest niskociśnieniowy i posiada regulację szczeliny w zakresie ok 0,5-4mm. Długość noży zawiera się w przedziale od ok 100 mm do 3000 mm. Standardowe wersje są wykonane z aluminium, a jako opcja dostępne jest wykonanie ze stali nierdzewnej. Dmuchawę napędzającą nóż powietrzny można podłączyć z falownikiem, zmieniającym jej wydajność. Rozwiązanie polecane jest dla przemysłu spożywczego, przetwórstwa warzyw i owoców, przemysłu automotive, przemysłu kosmetycznego, przemysłu opakowaniowego, mycia i suszenia w innych branżach i wszystkich innych aplikacjach, w których wymagany jest skuteczny odmuch.


Ikona przemysłu motoryzacyjnego

Przemysł
automotive

Ikona przemysłu spożywczego

Przemysł
spożywczy

Ikona mycia i suszenia

Mycie
i suszenie

Ikona przemysłu kosmetycznego

Przemysł
kosmetyczny

Ikona linii produkcyjnej

Przemysł
opakowaniowy


Może zainteresuje Cię podobny temat:

Inżynier Sprzedaży

Autor:
Aleksander Pulzin
Inżynier Sprzedaży
Pneumat.

Inżynier Sprzedaży

Autor:
Aleksander Pulzin
Inżynier Sprzedaży
Pneumat.



Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do największej pneumatycznej bazy wiedzy!


Zyskaj dostęp do najnowszych artykułów, informacji o nadchodzących targach, wydarzeniach i mobilnych szkoleniach oraz promocjach w naszym sklepie internetowym!