Mocni w działaniu
Zamów do 16:00, a produkty dostępne na dzisiaj wyślemy tego samego dnia
Ponad 40 lat na rynku

Zautomatyzowanie procesu rozcinania bułek i pakowania zapiekanek w kartony

Case Study – automatyzacja pakowania produktów spożywczych w piekarni przemysłowej
Opublikowano: 2025-09-10 11:03:29

Praca ludzkich rąk w prostych, powtarzalnych czynnościach coraz częściej zastępowana jest zautomatyzowanymi rozwiązaniami. Wpływa to nie tylko na krótszy czas realizacji procesu, większą wydajność, a co za tym idzie zwiększone możliwości produkcyjne i optymalizację kosztów. To także większa kontrola nad jakością i bezpieczeństwo pracowników. Przeczytaj moje Case Study i dowiedz się, jak usprawniliśmy pracę dzięki automatyzacji procesu pakowania w jednej z piekarni przemysłowych.


Liniowy widok zautomatyzowanego procesu pakowania zapiekanek

W zakładzie naszego klienta konieczne było usprawnienie etapu pakowania zapiekanek, które powstają z długich bułek przecinanych wzdłuż. Szybkie i precyzyjne oddzielenie górnej części bułki od dolnej przed umieszczeniem jej w kartonie ma ogromne znaczenie zarówno dla tempa pracy, komfortu pracowników oraz jakości gotowego produktu. Sprawdź jakie rozwiązanie pozwoliło na całkowite zautomatyzowanie procesu.

Zobacz, jak usprawniliśmy proces pakowania zapiekanek

Zastany proces:

  • W zakładzie wypieka się bułki, z których powstają zapiekanki.

  • Każda bułka jest rozcinana wzdłuż na pół za pomocą poziomego noża.

  • Bułki naprowadzane są ręcznie przez pracowników pod piłę, co stanowi ryzyko wystąpienia wypadku przy pracy.

  • Po rozcięciu, dwie części bułek rozdzielane są ręcznie i umieszczane w kartonach.

  • Jest to praca monotonna, wymagająca dużej powtarzalności ruchów i ostrożności, aby nie uszkodzić miękkiego pieczywa.


Usprawniony proces:

Po analizie procesu zaproponowaliśmy zastosowanie techniki próżniowej, która miała zastąpić najbardziej powtarzalną i czasochłonną czynność, czyli rozdzielenie połówek bułki i przeniesienie ich do kartonu. Kluczowym elementem są przyssawki VG.B33F.SFO o średnicy 33 mm, w wersji 1,5-mieszkowej, wykonane z silikonu w jakości FDA, z dodatkową warstwą pianki silikonowej o grubości 2 mm. Dzięki elastycznej konstrukcji przyssawki (z certyfikatem do żywności FDA) mogą pewnie chwytać delikatną powierzchnię pieczywa, nie powodując jej odkształceń ani rozdarć. Ssawki umieszczone są na ramieniu, który jest w stanie swobodnie manewrować pomiędzy taśmą, a miejscem pakowania zapiekanek. Kolejnym elementem jest eżektor EJ-BA-L-HF-3-G1/2, czyli pompa próżniowa z uchwytem, tłumikiem oraz wkładem HF-3 Large, zapewniająca wysoki przepływ powietrza i szybkie osiągnięcie wymaganego podciśnienia.

Zdjęcie automatycznego podajnika, który prowadzi bułki pod piłę, zastępując pracę ręczną
Przyssawki do żywności VG.B33F.SFO - bezpieczne, elastyczne chwytanie pieczywa

Połączenie tych komponentów umożliwiło płynne unoszenie i odkładanie zapiekanek w sposób w pełni kontrolowany i powtarzalny. Dodatkowo zautomatyzowaliśmy proces naprowadzania bułek pod piłę. Obecnie odbywa się to za pomocą podajnika, dzięki czemu pracownicy nie są narażeni na ryzyko uszczerbku na zdrowiu.

Po wdrożeniu nowych rozwiązań proces pakowania zapiekanek uległ znacznemu przyspieszeniu. Automatyczne podnoszenie i transport wypieku wyeliminowało potrzebę wykonywania tej czynności ręcznie, co skróciło czas pakowania i odciążyło pracowników. Całość przełożyła się na bardziej płynną organizację pracy, większą wydajność, powtarzalność jakości i wyższy poziom bezpieczeństwa.

Automatyzacja
procesu

Krótszy czas
realizacji procesu

Zwiększona
wydajność

Kontrola
jakości

Optymalizacja
kosztów

Wyższy poziom
bezpieczeństwa


Inżynier sprzedaży

Jakub Gromkowski
Category Manager
Technika próżniowa

Komentarz eksperta:

Wybór przyssawek VG.B33F.SFO był podyktowany koniecznością zapewnienia pewnego, a jednocześnie delikatnego chwytu produktu spożywczego. Ich konstrukcja 1,5-mieszkowa oraz dodatkowa pianka silikonowa z certyfikatem FDA pozwala na kompensację różnic wysokości i lepsze dopasowanie do krzywizn bułki, a wykonanie z silikonu zgodnego z normami FDA gwarantuje bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością. Eżektor EJ-BA-L-HF-3-G1/2 z wkładem HF-3 Large zapewnia wysoki przepływ i stabilne ciśnienie, co w cyklach produkcyjnych o dużej powtarzalności jest kluczowe dla utrzymania tempa pracy i niskich kosztów eksploatacji. Właśnie dzięki tak dobranej konfiguracji udało się nie tylko przyspieszyć proces, ale też zoptymalizować zużycie powietrza, co w dłuższej perspektywie oznacza realne oszczędności dla zakładu.



Gdzie jeszcze sprawdzi się to rozwiązanie?

Tego typu rozwiązania próżniowe doskonale sprawdzają się wszędzie tam, gdzie zachodzi potrzeba bezpiecznego przenoszenia lekkich, delikatnych lub nieregularnych produktów. Mogą to być wyroby piekarnicze, cukiernicze, opakowania i inne produkty. Dzięki modułowej budowie system można łatwo dostosować do różnych kształtów, wymiarów i struktur powierzchni transportowanego elementu.


Ikona linii produkcyjnej

Linie
produkcyjne

Ikona przemysłu kosmetycznego

Przemysł
farmaceutyczny i kosmetyczny

Ikona przemysłu opakowaniowego

Przemysł
opakowaniowy

Ikona przemysłu spożywczego

Przemysł
spożywczy


Inżynier sprzedaży

Autor:
Bartosz Roman
Inżynier
Sprzedaży
Pneumat.

Inżynier sprzedaży

Autor:
Bartosz Roman
Inżynier
Sprzedaży
Pneumat.




Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do największej pneumatycznej bazy wiedzy!


Zyskaj dostęp do najnowszych artykułów, informacji o nadchodzących targach, wydarzeniach i mobilnych szkoleniach oraz promocjach w naszym sklepie internetowym!