Mocni w działaniu
Ponad 40 lat na rynku

Osuszanie szklanych butelek przed etykietowaniem za pomocą dmuchawy bocznokanałowej oraz noży powietrznych

Case Study – Jak skutecznie osuszyć szklane butelki przed etykietowaniem?

Producenci napojów bezalkoholowych oraz alkoholowych zmagają się często z problemami na etapie etykietowania szklanych butelek. Branża spożywcza wymaga bowiem szczególnej dbałości o sterylność opakowań produktów przeznaczonych do spożycia, dlatego też butelki przed ich napełnieniem muszą być dokładnie umyte i zdezynfekowane. Zdarza się jednak, że butelki, które trafiają bezpośrednio po myciu do etykietowania, są zbyt mokre. Krople wody gromadzą się pod powierzchnią etykiety, co powoduje jej przemieszczanie lub całkowite odklejanie się od szkła. Jeśli Twój zakład zajmuje się produkcją napojów gazowanych, soków, wody, piwa lub innych produktów spożywczych przechowywanych w szklanych opakowaniach, zapraszamy do zapoznania się z poniższym wpisem, z którego dowiesz się jak usprawnić proces osuszania butelek przed ich etykietowaniem.


Dmuchawy bocznokanałowe idealnie sprawdzają się do osuszania wszelkiego rodzaju butelek oraz opakowań spożywyczych

Dowiedz się, jak rozwiązaliśmy problem z mokrymi butelkami u Klienta

Jednym z często skarżących się na niedostatecznie osuszone butelki obiektów jest browar. U Klienta właśnie tej branży w prosty sposób całkowicie wyeliminowaliśmy problem i usprawniliśmy pracę zakładu.

Przy produkcji piw warto zadbać o prawidłowe osuszanie butelek przez przyklejeniem etykiet

Zastany proces:

  • szklane butelki na piwo muszą być wysterylizowane – umyte i zdezynfekowane przed rozlewem,

  • producent umieszcza na butelce etykietę z informacjami o produkcie i marce,

  • ze względu na wymogi branży spożywczej butelki trafiają bezpośrednio po myciu do etykietowania i rozlewu,

  • szkło pokryte jest kroplami wody, które powodują odklejanie się etykiety,

  • konieczność ponownego umieszczania etykiety na butelce powoduje wydłużenie procesu oraz generuje dodatkowe koszty.


Usprawniony proces:

Aby dokładnie osuszyć szklane butelki na piwo przed ich etykietowaniem, nasz doradca zaproponował rozwiązanie dopasowane do wymagań linii produkcyjnej browaru. Zamontowanie dmuchawy boczno-kanałowej oraz noży powietrznych okazało się najlepszym rozwiązaniem. Dmuchawa została umieszczona w pobliżu linii transportowej. Dzięki temu ciepłe powietrze transportowane wężami do noży odmuchiwało butelki z obu stron jednocześnie, lekko je nagrzewając, przez co klej dużo lepiej i szybciej sklejał etykietę z butelką. Pomiary zawilgocenia butelki po odmuchu powietrzem z noża wskazały na wyeliminowanie ok. 70% wilgoci, co usprawniło pracę i znacznie przyśpieszyło proces. Dodatkowo zakład zminimalizował marnotrawstwo etykiet i wykluczył związane z nim straty finansowe.


Skrócony czas
wykonywania pracy

Oszczędne
rozwiązanie

Automatyzacja
procesu

Dmuchawy do napowietrzania
Manometr wskazuje wartość ciśnienia w układzie
Węże ssawne wykorzystywanie do osuszania butelek do piw

Gdzie jeszcze sprawdzi się to rozwiązanie?

Dmuchawy bocznokanałowe wraz z nożami powietrznymi sprawdzają się także przy osuszaniu opakowań wykonanych z innych materiałów np. metalu, a także butelek, puszek, czy fiolek o nieregularnej powierzchni. Najczęściej wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, chemicznym i kosmetycznym.

W powyższym artykule zaprezentowaliśmy tylko jedną realizację, która wzbogaca nasze doświadczenie we współpracy z przedsiębiorcami przemysłu spożywczego. Zachęcamy do zapoznania się również z Case Study – Jak podnieść efektywność transportu materiałów sypkich? i innymi wpisami na naszym blogu technicznym.

2023-02-01

Pneumat.

Autor:
Błażej Sokulski
Regionalny młodszy doradca
ds. Techniczno – Handlowych

Regionalny młodszy doradca ds. Techniczno - Handlowych

Autor:
Błażej Sokulski
Regionalny młodszy doradca
ds. Techniczno – Handlowych